Astrofotografie in de Stad: Vervolg

Heeft u na de introductie de smaak te pakken en wilt u verder met astrofotografie? Dat kan zeker! U kunt met het contactformulier een aanvraag sturen en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met u op. Informatie over de prijs kunt u vinden onder Tarieven.

Het programma

Na ontvangst bij mij thuis in Leiden (vanaf 30 juli 2021!) met koffie, thee, of warme chocomel, ziet de avond er als volgt uit (duur tenminste 3 uur):

De introductie even herhalen
De basis van een fotografiesessie wordt even kort herhaald: het kijk- en fotografieplan, de verschillende foto's die genomen moeten worden en de basis van het uitlijnen.

Uitdiepen fotografie
We gaan iets meer in op onderwerpen als: ruis en signaal-ruisverhouding, verschillende types camera's, sensorgevoeligheid, spectra, filters en lichtvervuiling. Ook zullen we in detail ingaan op Drift-Alignment en hoe daarmee de montering secuur af te stellen, zodat volgfouten minimaal zijn.

Fotografiesessie
Vervolgens gaan we naar buiten en stellen de montering af met drift-alignment, waarna we ons gekozen object vinden en gaan fotograferen. Afhankelijk van het object gaat het tenminste om 30 minuten aan totaal geintegreerd licht, tot ruim een uur. We nemen uiteraard ook darks en bias frames en als de tijd het toelaat flat-frames.

Er is nu ook een astrogemodificeerde DSLR camera voorhanden, waarmee een veel grotere gevoeligheid in het rood beschikbaar is. Dit is speciaal van belang voor objecten waar veel waterstof-straling wordt uitgezonden, zoals bijv. stervormingsgebieden, of supernovarestanten. Afhankelijk van de object-keuze en de camera-keuze gaan we hier wat dieper op in.

Nabewerking "plus"
De verkregen data wordt gestacked in Deep Sky Stacker, waarna we met de verkregen foto een eerste bewerking doen in GIMP (een gratis variant van Photoshop), om een eerste "fatsoenlijke" foto te maken. Daarbij kijken we kort naar het stretchen van de foto, kleurbewerkingen en ruisverwijderen en verscherpen.

Het doel van deze vervolgsessie is om naar huis te gaan met een foto waar u trots op kunt zijn, met voldoende kennis om thuis, met behulp van Internet, de foto nog verder te verwerken. De ruwe data kan ik later toesturen (let op: dat is snel een grote hoeveelheid data).