Wat is "Electronically Assisted Astronomy"?

Moderne digitale camera's voor planeet- en deep sky astrofotografie zijn zeer gevoelig en hebben tegelijkertijd hele lage ruisniveau's. Met gebruik van de juiste software kunnen dan binnen relatief korte tijd (minuten) hele aardige plaatjes gemaakt worden van een groot aantal objecten, zoals nevels, sterrenstelsels en sterrenhopen. Op die manier wordt het mogelijk om "live" objecten op een scherm te presenteren. Dat kan leuk zijn om samen sterrenkijken als hobby te ervaren, maar is ook een mooie manier om een grotere groep mensen in contact te brengen met al het moois in de ruimte, bijvoorbeeld tijdens outreach-activiteiten.

Bij Sterren kijken in de stad, kunt u ook hier mee kennis maken en zelf met EAA aan de slag gaan. Daarbij gebruiken we Sharpcap en de ZWO ASI 290MC camera om live objecten te tonen op het scherm en ook met "live stacking" objecten vast te leggen.

Tijdens de Module EAA gaan we dieper in op wat EAA is, wat de benodigdheden zijn en wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens gaan u uiteraard zelf aan de slag.

Een voorbeeld van een met EAA verkregen plaatje staat hieronder. Dit is de "Halternevel" (M27) in het sterrenbeeld Vosje (Vulpecula); een planetaire nevel van gloeiend gas, ontdekt in 1764. Deze foto is het resultaat van het 30 minuten lang live-stacken van foto's van elk 3,6 seconden, met de 150mm Maksutov kijker met een zogenaamde "focal reducer". Het opbouwen van dit beeld was live op het scherm te zien. De rode gloed komt voornamelijk van waterstofgas, de blauw-groene gloed van aangeslagen zuurstofatomen.

  U kunt met het contactformulier een aanvraag sturen en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met u op. Informatie over de prijs kunt u vinden onder Tarieven.